Jotta koti- tai kennelkäynti olisi onnistunut, huomioithan ystävällisesti seuraavat seikat:
Rokotus
Vain terveitä eläimiä voidaan rokottaa. Eläin ei saisi kärsiä loisista. Jos on syytä epäillä loisia (”matoja”), niin eläin tulee noin 1-2 viikkoa ennen rokotusta madottaa.
Matolääkitys voidaan välttää tutkimalla ulostenäyte laboratoriossa. Neuvon tässä mielelläni.
Rokotustarve vaihtelee riippuen siitä, käykö eläin näyttelyissä, metsästämässä tai matkusteleeko se ulkomailla. Näyttelyiden rokotusvaatimukset kannattaa tarkastaa Kennelliitosta ja Kissaliitosta sekä matkusteluiden vaatimukset Evirasta.
Matkustus: Ekinokokki ja lemmikkipassi
Ekinokokki on heisimato, jonka vuoksi matkustelevia koiria lääkitään ja lääkitys merkitään lemmikkipassiin. Passin saadakseen eläimellä tulee olla mikrosiru ja voimassa oleva raivotautirokote.
Matkustussäädökset löydät osoitteesta www.evira.fi.
Pentutarkastus ja mikrosirutus
Pennut tulisi terveystarkastaa ennen kuin ne luovutetaan uusiin koteihin. Tarkastuksessa tehdään kirjallinen todistus muun muassa pennun yleisvoinnista, purennasta, sydänkuuntelusta, mahdollisesta napatyrästä tai häntämutkasta ja niissä havaituista poikkeamista.
Eläinlääkäri voi asettaa pennulle mikrosirun kasvattajan niin halutessa jo esimerkiksi pentujen ollessa 3 viikon ikäisiä.
Tiineysultra
Ultrauksen varmuus on parhaimmillaan noin 28 vrk astutuksesta, mutta tarvittaessa voidaan narttu ultrata jo hieman aiemmin. Ultraäänellä ei aina saa varmuutta pentujen tarkasta lukumäärästä.
Viralliset tutkimukset
Tutustu rodun tutkimusten vaatimuksiin Kennelliiton ja rotuyhdistyksen sivulla. Koiralle on hyvä tehdä ennen polvi- tai sydäntutkimusta sähköinen lähete Omakoira-palvelussa.
Silmäoireet
Jos silmä oireilee, älä lääkitse sitä ennen eläinlääkärin tuloa, ettei tilanne väärän lääkityksen vuoksi pahene. Älä puhdista silmiä juuri ennen eläinlääkärin tuloa, jotta tarvittava näyte saadaan otettua.
Korva- tai iho-oireet
Älä lääkitse tai puhdista korvaa/ihoa ennen eläinlääkärin tuloa, jotta näytteen tulos on luotettava.
Verinäytteet
Jos eläimestä on tarkoitus ottaa verinäytteitä, on parempi pitää eläin 12h ruokapaastolla.
Rauhoitus
Jos eläin on tarkoitus rauhoittaa toimenpiteesä, tulee eläin pitää mielellään vähintään 8h paastolla, pennut lyhyemmän aikaa.
Eutanasia
Eläimen lopettaminen eli eutanasia on yleisimpiä kotona suoritettavia toimenpiteitä. Omistajan on hyvä etukäteen miettiä, haluaako tai voiko hän haudata eläimen vai toimittaako eläimen tuhkaamoon.
Tuhkaamoita esimerkiksi: Lemmikkilehto, Mäntsälä ja Verna, Lempäälä.