Ensiapu koiralle ja kissalle- mitä omistaja voi tehdä?

Keväässä ja kesässä on se huono puoli, että koirille tuppaa sattumaan kaikenlaista, ei niin toivottuakin.

Listasin muutamia yleisimpiä eläinlääkäripäivystykseen tulevia puheluita ja niiden mahdollista ensiapua.

Ampiaisen pistos
Jos koiraa pistää ampiainen, voi kotona ensiavuksi antaa koiralle kyytabletin (1/10kg) ja pyrkiä rauhoittelemaan koiraa, sillä aluksi kipu voi olla melkoinen. On hyvä etsiä päivystävän eläinlääkärin puhelinnumero ja lähteä kohti päivystystä, jos koiran vointi alkaa heikentyä tai turvotus muuttuu vaaralliseksi tai sijaitsee alueella, joka voi haitata hengitystä.

Sinilevä
Koiran ei tulisi antaa uida vedessä, jossa huomataan sinilevää. Jos vahinko kuitenkin pääsi käymään, pese koira heti huolellisesti. Jos koira joi sinileväistä vettä, tai se oksentaa, sen silmät alkavat reagoida tms., ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Myrkytys
Jos on epäily, että koira on päässyt syömään jotain sopimatonta, tulee reagoida nopeasti. Puhelu päivystäjälle auttaa usein kertomaan, onko syytä lähteä klinikalle vai riittääkö kotihoito.
Yleisesti koira pyritään välittömästi oksennuttamaan, jonka jälkeen imeytyvien aineiden kohdalla (esim. lääkkeet) annostellaan lääkehiiltä imeytymistä estämään. Tietyissä tapauksissa vatsahuuhtelu tai syödyn kiinteän/terävän esineen tähystyspoisto voivat tulla kysymykseen.
Mikäli kyse on ksylitolista, tulee koiralle aloittaa hunajan/sokerin syöttö nopeasti, ettei verensokeri putoa vaarallisen alas ennen klinikalle pääsyä.

Punkki
Kun havaitsee punkin koiran/kissan iholla, voi sen poistaa kotioloissa. Punkista otetaan hyvä ote, ja hellästi pyörittävin liikkein se pyritään nostamaan irti.
Usein poistokohta on jo turvoksissa (patti) ja punkin kohdalla on ihossa reikä. Puhdista alue desinfiointiaineella ja huolehdi, että koira antaa sen olla rauhassa.
Ennaltaehkäise punkit jatkossa käyttämällä lemmikillesi sopivaa lääkevalmistetta.

Kyyn purema
Jos koiraa/kissaa puree kyy, ei kotihoitoa ole. Kyytablettia EI TULE antaa. Pidä eläin liikkumattomana. Hakeudu välittömästi päivystävälle eläinklinikalle, jotta lemmikkisi nestehoito ja kivunlievitys voidaan aloittaa.

Haava/nirhauma
Jos ihon pinnan havaitaan menneen rikki tai koira nuolee tiettyä kohtaa, on kotihoito syytä aloittaa heti.  Alueelta leikataan pois karvat, alue puhdistetaan desinfioivalla aineella ja estetään, ettei koira nuole sitä enää. Reseptivapaita haavahunajia käytetään nykyään paljon. Jos haava on iso/syvä tai vuotaa, punoitaa tai osoittaa kipua, on syytä hakeutua eläinlääkäriin. Ulkokoirilla ja -kaneilla (tarhassa elävät) haavat tulee suojata hyvin, jottei kärpäsentoukat muodostu ongelmaksi haavaan.

Tappelu tai muu trauma
Jos koirat tappelevat keskenään tai tapahtuu jokin muu trauma, on eläinlääkärin syytä aina tarkistaa potilas välittömästi. Ennen eläinlääkäriin tuloa, huolehdi seuraavista tärkeistä seikoista:
– varmista, että lemmikin ilmatiet ovat auki
– jos verta vuotaa mistään, pyri sitomaan alue tai paina sitä voimakkaasti, jotta vuoto tyrehtyy
– pidä potilas remmissä, ettei se shokkisena karkaa
– kuljeta potilas turvallisesti, pyydä mielellään toinen aikuinen matkaasi, jotta toinen ajaa ja toinen rauhoitelee potilasta

Lämpöhalvaus
On omistajan tehtävä huolehtia, ettei koira joudu oleskelemaan liian kuumassa ympäristössä. Koiran juoksuttaminen kuumalla ilmalla on syytä jättää tekemättä ja lenkkeillä vain aamuvarhain tai myöhemmin illalla ilman viilentyessä.
Jos kuitenkin kuumalla kelillä huomaat koirasi käytöksen muuttuvan, se läähättää runsaasti tai etenkin, jos sen yleisvointi pettää, toimi seuraavasti:
– vie koira heti varjoon
– mittaa peräaukolta lämpö, sen tulisi olla alle 39 astetta
– jos koira on kuuma, aloita jäähdytys viileällä vedellä
– huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta tilassa
– jos koiran lämpö on mitattu olevan yli 40 tai se ei laske jäähdyttämisellä, hakeudu välittömästi klinikalle

Turvallista kesää kaikille!

Jos vahinko käy tai tarvitsette muuten eläinlääkärin apua, soita 045-2714205 tai messengerissä Eläinlääkäripalvelu Piia Pekkola.
Löydät minut myös Facebookista!